top of page
  • Writer's pictureЙордан Йочев

Теована: Карам мотор от 3-годишна

Синтия: Исках пистов мотоциклет, но родителите ми не се съгласиха


Теована (вляво) и Синтия след първия състезателен ден в Банско.

Синтия и Теована се срещат за първи път в събота на ендуро състезанието в Банско, веднага намират общи теми и се сприятеляват. Състезават се в клас Жени. Теована на 15 г. е в осми клас, учи актьорско майсторство и ще кандидатства в НАТФИЗ. Синтия е на 18, говори испански и английски и вижда бъдещето си като дипломат. Докато чака резултатите от кандидат-студентската кампания за Софийския университет, помага с правенето на покриви, навеси и мазилки в строителната фирма, в която работи татко й. Разговаряме с двете след първия състезателен ден.


 

Текст и снимки: Йордан Йочев


Здравейте, дами! Разкажете ми кой Ви запали по този спорт?

15-годишната Теована Станчева участва за първа година в ендуро шампионата.

Теована: Мен ме запали тати. Първото ми качване на мотор беше преди доста време, била съм на три години сигурно. Беше от онези мотори, които се палят с въже като резачка. След това имаше период, в който спрях да карам и миналата година отново исках да се кача на мотор и тати ми даде неговия. Един ден просто се появи с друг мотоциклет и започнахме да ходим по състезания.


Тук майката на Теована – Невена, помага с малко повече детайли:


Миналата година баща й взе първия й мотор Хонда 85, кросов, след това започва да кара с татко си в Балкана, както и с още един състезател Любчо от Казанлък. От Любо разбрахме, че в ендуро дисциплината има клас Жени и Теована може да се състезава. Първото й състезание беше тази година в Стара Загора, на което завърши на второ място. На Кърнаре се качи на нов мотор – КТМ. Как стана това – прегря хондата и на затвореното трасе трябваше да кара с КТМ-а. Цял живот е била по моторите.

След състезанието в Кърнаре започна да я тренира един бивш състезател от Казанлък - Филко Филев, започнаха да ходят по пистите в град Левски, на язовир Копринка, в село Енина.

Петя Якова изпреварва Теована, която падна на затвореното трасе в Банско в неделя.

А вие не се ли притеснявате като я гледате как минава тези сложни препятствия и паданията?


Много се притеснявам, на Корница падна много лошо, обаче мен никой не ме чува. Имаше травма, изкара си въздуха и затова не кара на затвореното трасе, на опознавателната обиколка тръгна да минава един скок и падна.

Синтия Цолова преди старта на първия манш в неделния ден.

Синтия: Аз карам от година и нещо. Запалих се сама, първоначално исках пистови мотори, но родителите ми категорично отказаха да карам такъв тип мотоциклети и ме насочиха към ендуро. Защо пистови мотори - първото качване беше на такава машина на близък семеен приятел, била съм много малка и оттогава гледам него и жена му как карат - толкова много ми хареса, че исках и аз да съм като тях. Чувството, което изпитах като се качих, беше адреналин, целият стомах се преобърна, усещане, което те привлича и запалва.

Когато родителите ме насочиха в посока ендуро, започнахме да търсим мотор с връзки, за да е добър и човек, който да ме научи как да тръгвам и да спирам. Запознахме се с Цветан, той се състезава в клас Експерт за отбора на Препараторите, той ни даде негов мотор, разбрахме се да си го купя и започнах с Хонда 125. Оттам той започна да ме учи, тази година август ще станат 2 години откакто карам с него, а този уикенд в Банско е първото ми състезание.

Синтия Цолова (от ляво на дясно), Петя Якова, Теована Станчева и Габриела Мартинова на старта.

Как Ви се стори навигацията днес?


Теована: Нямаше нищо трудно, почти всичко беше пътища. Мисля, че 36 км беше тракът.


Синтия: Аз също не срещнах затруднения. Беше приятен, лежерничко, удобен за жени, определено.


В кой клас сте, как върви училището?

Теована преодолява едно от препятствията на затвореното трасе.

Теована: Аз съм в осми клас и училището върви по-зле от мотора.


Синтия: Аз завърших училище тази година.


За какво мечтаете?


Теована: Аз мечтая някой ден да успея в този спорт.


Синтия: Аз се надявам да имам бъдеще в ендурото, дори да не е професионално, просто да го имам в бъдещето си като хоби и да практикувам за удоволствие.


Извън моторите с какво бихте искали да се занимавате?


Синтия: Бих искала да стана дипломат, ако ме приемат в Софийския университет. Кандидатствам за специалността Международни отношения. А как се стигна до това мое желание - говоря английски и испански, завърших Втора испанска гимназия в кв. Слатина в София. До 11 клас не знаех с какво да се занимавам, напрежението стана голямо, защото трябва да взема решение за бъдещето си и в началото на 12 клас се запознах с приятели на нашите, които са дипломати. Те ми показаха, че с езиците, които знам, това е възможна посока.

Теована ще кандидатства в НАТФИЗ като завърши училище.

Теована: Аз съм в музикално училище и съм с актьорско майсторство, смятам да кандидатствам в Натфиз, дали ще стане - ще видим.


Синтия, каза, че работиш. С какво се занимаваш в момента, докато чакаш резултати за кандидат-студентския прием?

Синтия се качи на почетната стълбичка, завършвайки на трето място в първото си състезание.

Работя с баща ми в строителството, тяхната фирма покрива всички области – от оправяне на къщи до построяването им от нулата. Сега правим навес, доста голям. Помагам с мазилки и покриви.

1,221 views0 comments

Σχόλια


bottom of page