top of page
  • Writer's pictureЙордан Йочев

Приключението Ретро Класикс

Updated: Feb 28, 2023

Ето какво видяхме на най-голямото изложение за олдтаймери в света


Текст и снимки: Йордан Йочев


Вероятно ви се е случвало да влезете в музей и след няколко часа разглеждане на редки и скъпи произведения на изкувството сетивата ви да се затруднят с приемането и обработването на повече информация.

Подобно усещане изпитахме по време на най-голямото изложение за ретро автомобили в света, което се проведе от четвъртък до неделя (23-26.02.2023) край Щутгарт. Мащабът е впечатляващ - седем халета с обща площ от близо 150 дка, всяко от които пълно с класики. И то какви!

Според организаторите събитието е било посетено от над 82 000 души. Екипът на Racebg също беше там, за да ви разкаже какво видя и какво ни впечатли.

Още с преминаване през турникета на входа виждате Астън Мартин Валкирия. Само няколко стъпала по-надолу са изложени легендарни модели на Порше.

Сред тях е 6-цилиндровият турбо боксер от 1982 г. за ендюрънс шампионата с мощност 620 конски сили и визия, спираща дъха и днес. Няма да ви отегчаваме със сухи статистики за мощност и нютон метри, това е информация, която се открива лесно в Гугъл. Минаваме директно на нашите (субективни) впечатления.

Най-якото на подобно място, освен чистата наслада за очите и душата, е възможността за създаване на контакти, непринудени разговори със собственици на редки возила, реставратори, както и обмяна на опит. А и да срещнеш други хора, с които споделяте обща страст, почти винаги е приятно.

Тази година около 1000 фирми и частни лица са изложили колекциите си или показват на щандовете какво могат да правят за поддържането и реставрацията на олдтаймери.

Част от колите се продават, други не и са там повече с рекламна цел.

Някои са наистина редки и скъпи, други не толкова, но са или в оригинално състояние на малко километри, или са преминали дълъг път по връщане към живот.

Обикновено собствениците им са до тях, пият шампанско или вино в компанията на половинките си и са готови да поговорят с всеки, проявил интерес към автомобила им. При возилата до 10 000 евро може да видят модели като Фолксваген Голф 2 (6000 евро), Рено 9.

Изключително запазен и приятно изглеждащ Мерцедес 190 с двулитров двигател се продава за 9000 евро. Ако сте почитатели на БМВ, вероятно ще забележите, че на един от щандовете е изложено тъмно синьо е30, троен стоп, в безупречен на пръв поглед вид за 22 000 евро.

Е, с 1.8 мотор, вместо шестак, какъвто би ни се искало да бъде монтиран в това купе, но кой твърди, че на този свят съществува пълно щастие. Сред обявените за продажба беемвета ни хвана окото и чудесна осма серия, онези с отварящите се фарове, ако не се сещате.

Машината е с 12-цилиндров двигател и чака новия си собственик на цена от 40 000 евро в превъзходно състояние. Ако разполагахме с тази сума, без съмнение бихме избрали да я похарчим точно за тази кола пред автомобил от 2023 г. Но за момента нямаме в живота си подобни дилеми.

Сред експонатите за продан е и лимузина Мерцедес Пулман W 140, която се предлага за 49 000 евро. Докато се разхождаме между щандове и халета чуваме разговори на френски, английски, руски, немски и български.

Измежду стотиците изложени автомобили виждаме и Нисан 200 SX (S13). Колата е собственост на българин, който живее от години в Германия.

Автомобилът е произведен 1991 г., модифициран е в България, като мощността в момента е 320 конски сили. „Талонът е три страници сигурно, тъй като всяко едно подобрение трябва да бъде одобрено и вписано, за да може да се движи по немските пътища“, разказа приятел на собственика. Освен по аутобаните автомобилът може да бъде забелязан на пистите Нюрбургринг и Хокенхайм.

Най-много изложени автомобили има от марките Порше и Мерцедес. Андрей, българин, който работи за AMG, ни разказва, че Порше имат специална политика към ретро автомобилите и биха могли да произведат всяка една част за по-старите си модели.

Докато разговаряме с него, продавач от един от щандовете ни пита откъде сме и след като разбира, че сме българи, ни предлага да си купим автобус Сетра, който също е изложен.

Цената е 95 000 евро, а търговецът ни уверява, че има още 8 в различно състояние.

На съседен щанд тапицерска фирма показва портфолиото си и след кратък разговор става ясно, че тапицирането на врата за Мерцедес SL от 90-те струва 1100 евро без ДДС.

Сред атракциите на изложението е и супер луксозен кемпер, в който освен да живеете, може да си натоварите и автомобила.

За феновете на количките играчи има цели две халета. Модел на Порше 917 е изложен на цена от 699 евро.

Почти във всяко хале има заведение или малък щанд, от който може да се подкрепите със сандвич, пица, паста, кафе, сладолед или наливна бира.

След няколко часа обикаляне бирата със сигурност ще ви се стори по-вкусна. Възможността да я пиете на някои от по-горните етажи с изглед към колите със сигурност не е за подценяване.

Най-скъпият екземпляр на изложението е прототипът на Мерцедес CLK GTR от 1998 г. Автомобилът е резултат от сътрудничеството между AMG и Мерцедес, като е създаден за 128 дни за GT шампионата на FIA. Оборудван е с 6.9-литров, 12-цилиндров двигател и печели 11 от кръговете.

Регламентът е такъв, че за да участва в състезанията, трябва да бъдат произведени поне 25 машини, които да се движат по пътищата. От компанията произвеждат 20 купета и 5 кабриолета. Днес подобна машина струва около 10 милиона евро. Изложеният прототип със сигурност надхвърля тази сума.

Точно до него е изложено Ферари Ф40 - друга рядка супер кола, чиято цена е с шест нули накрая. Докато я разглеждаме, българската група веднага установява забележка по боята на задната броня. Неусетно обаче часът наближава 18 и трябва да се отправяме към изхода.

Ретро изложението е събитие, което се провежда от 70 години. И, ако разказът и снимките ни са събудили вашия интерес, може да си го отбележите в календара за 2024 г.

Лесно се комбинира с музейте на Мерцедес и Порше, които също се намират в Щутгарт. Горещо препоръчваме посещението и на двата.








































173 views0 comments
bottom of page