top of page
  • Writer's pictureЙордан Йочев

Машинист кара колата на Дон Томазино от Кръстникът

Updated: Apr 5

Автомобилът на Георги Христозов печели конкурс за елегантност в Милано

Пенсиониран машинист от Пловдив е притежател на легендарен автомобил като на мафиотския бос Дон Томазино от Кръстникът. Георги Христозов от година е собственик на Фиат 508 Балила. Със същия модел и цвят возило се разхожда из околностите на Сицилия и героят от филма по романа на Марио Пузо.

Това разказаха пред Racebg от ретро клуб Авангард, които организираха изложение за класически возила в неделя на писта Дракон край Калояново.

Колата на Христозов беше една от най-атрактивните на събитието. Според колекционери това е един от най-старите фиати у нас. Произведен е през 1935 година и е в напълно автентичен вид.

Георги прави парадна обиколка с фиата си на писта Дракон край Калояново.

„Автомобилът е внесен от Италия в уникално състояние, регистриран е там като исторически автомобил със златен номер, разположен в задната част. 4-цилиндров, редови мотор, 995 кубика, 26 конски сили. Ръчна скоростна кутия, 4-степенна. Разходът на гориво за онова време е уникален, 7 на 100“, разказа ни Георги. Конструкцията на шасито е по подобие на файтон, а отпред има манивела за аварийно палене.

През 2012 г. автомобиът взима голямата награда в конкурс за елегантност в Милано.

Фиатът някога е бил част от колекцията на италиански автомобилен състезател.

По предницата на автомобила са закачени отличия, спечелени на ретро изложения в различни държави. На арматурното табло и волана има щампи, че автомобилът е 100% автентичен.

„Да чукна на дърво, засега части не са ми трябвали, колата не се кара, стои в закрито помещение, покрита е и се изкарва в месеца един път за ретро изложения в различните градове и там навъртам някой километър, но е грехота по нашите пътища да се кара“, добави още Христозов.

Дебютът на автомобила пред българска публика е по време на събитието Историческа нощ на автокласиката в Музея, организирано от клуб Авангард в НИМ през 2021 г.

Собственикът сам транспортира бижуто си на платформа.

На въпрос за цената на този екземпляр Георги казва, че е относителна, но това превозно средство, в това състояние започва от 25 000 евро нагоре. В колекцията си пловдивчанинът има още Булгар Рено 10, лади, трабанти, Вартбург.

Според хора от колекционерските среди в България има още един Фиат Балила от 36-а година, на който обаче не е запазен автентичния вид.

 

Текст и снимки: Йордан Йочев

1,104 views0 comments
bottom of page