top of page
  • Writer's pictureЙордан Йочев

Ретро купе от България впечатли Мерцедес

Подобен екземпляр липсва и в музея на марката в Щутгарт

Олд таймер, който е реставриран в България и се движи по родните пътища, е впечатлил консултант от музея на Мерцедес. Машината модел W112, 300 SE купе с трилитров, шест цилидров двигател е произведена през 1966 година, но ако я видите на улицата, може да се заблудите, че току що е излязла от завода. Германското списание Мерцедес Бенц Класик публикува материал за автомобила и собственика му по повод 60-годишнината от създаването на модела през май тази година.

Притежател на рядкото бижу, от което са произведени само 2419 бройки, е англичанинът Марк Фърт. Той живее в България от 1993 година, женен е у нас и има 9-годишен син, заради когото на задните седалки са поставени допълнителни колани. Марк говори много сладко български, има широка усмивка и превъзходно английско чувство за хумор. Цитираме го без редакция за повече автентичност.

„Аз малко съм постнал прогрес по реставрацията в Инстаграм и консултантът по история на музея на Мерцедес вижда и казва, че харесва моя кола и пита дали мога да изпратя снимки. Разбрах, че нямат този модел в музея, имат седан с 4 врати, който е със същия двигател, обаче вътре нищо общо, стилът няма нищо общо, прилича на такси. Аз викам - добре, с най-голямо удоволствие ще изпратя снимки“, разказа Марк.

Срещаме се с него в сервиза в столичния кв. „Малашевци“, в който Панчо Кирилов близо 6 години работи по колата, за да бъде тя в сегашния си вид. В сряда 54-годишният Фърт е закарал мерцедеса за настройка на горивната помпа.

За разлика от повечето собственици на подобни автомобили, които ги изкарват по няколко пъти в годината, за да отидат най-често на събор, през лятото Марк кара автомобила почти всеки ден. И десният му крак сериозно „впряга“ всичките 195 конски сили (SAE), теглещи 1,6-тонното купе.

Панчо (вляво) и Марк показват списанието Мрцедес Бенц Класик с публикацията за олд таймера от България.

„Много ми харесва стилът на колата и окачване. Просто хем е мек, хем е спортен, стабилен е в завоите. Модерните мерцедеси не са толкова комфортни, няма вече. Всички детайли тук са метални, няма хром върху пластмаса като в баня. Имам и друга ежедневна кола, но нея я обичам като хладилника вкъщи. Просто върши работа. Друг Мерцедес след този не искам, просто качеството не е също, всичко е китайско и отива при дяволите, за съжаление“, разказва със своето типично чувство за хумор Фърт.

Панчо настройва горивната помпа на мерцедеса.

Повече за предизвикателствата при реставрацията на автомобила четете в интервю с Марк и Панчо в понеделник.


Текст: Йордан Йочев

Снимки: Виктор Аракчиев

1,470 views2 comments
bottom of page