top of page
  • Writer's pictureЙордан Йочев

Най-ценният съвет от Алонсо е винаги да давам всичко от себе си

Старая се да карам чисто, без много корекции на волана

Никола Цолов e само на 15 години, но с голяма мечта - да стане първият българин във Формула 1. И всеки ден прави крачка към нея. Тази година стана шампион в испанската Формула 4, след като спечели 13 състезания, 15 полпозишъна, 18 подиума, 17 най-бързи обиколки и направи рекорд с актива си от 400 точки. В последния кръг спечели и трите старта, а на легендарната писта в Барселона отново звуча българският химн. За следващия сезон се надява да кара във Формула 3 и в момента е в процес на преговори с отбори и търсене на спонсори.

 

Текст и снимки: Йордан Йочев


Здравей, Никола! Завърши годината със тил - 3 полпозишъна и 3 победи от 3 старта в последния кръг. Стана и шампион за годината в испанската Формула 4 с рекорден актив от 400 точки. Какво предстои през сезон 2023? Имаш ли вече нов отбор, в коя категория ще се състезаваш?

В най-добрия случай се надявам да карам във FIA Formula 3, ако успеем да намерим място и седалка там. Отборът още не е ясен, но предполагам, че около Нова година трябва вече да се знае.


Какви са основните разлики в категориите Формула 3 и Формула 4?


Във Формула 4 мощността е около 180 конски сили, двигателите са с турбо, докато във Формула 3 мощността е 380 к.с., разликата е впечатляваща. Но най-голямата разлика за мен е в аеродинамиката, понеже в по-горната категория има много повече аеро в самия под, по-голямо притискане. В тази категория пилотите са 18-20-годишни, имат много опит. Въобще няма да е лесно, ако карам там, но се надявам да се справим добре.

Българска група фенове беше дошла да подкрепя Никола на последното състезание в Барселона.

Трябва ли да плащате на отбора, за който ще караш във Формула 3? Това, че имаш талант и си шампион през тази година не е ли достатъчно, за да се свържат проактивно с теб и да не се налага да си „купуваш“ седалката.


За съжаление в моторния спорт има много разходи за техника, квалифицирани инженери, както и за безопасност. Това налага по-големите бюджети. Силно казано е да си „купувам“ седалка, тъй като процесът е взаимен и мястото в отбора се определя от много фактори, танлантът е един от тях. Като си по-добър пилот и идваш с резултати, отборите са по-склонни да инвестират в теб и това прави нещата по-възможни. Въпреки това без спонсори няма да може да се състезавам.

Никола пресича финала и в третото състезание като победител.

Каква е ориентировъчната цена за добър отбор във Формула 3?


Знам, че сумите са много сериозни. Не знам конкретна цифра, но всеки, който има интерес, мога да го свържа с А14 Management за подробности.


Успявате ли в тази нелека задача да намирате финансова подкрепа?


Да, доста хора от България и чужбина ни подкрепят. За съжаление по-голямата част от финансите са от чужбина, а ни се иска да имам повече подкрепа от България.

Имахме идея да направим кампания, в която повече хора да ме подкрепят с малко средства. Представи си, ако един милион души, дадат по 1 лев - това ще помогне на кариерата ми много. Освен това е по-реалистично много хора да отделят малко средства, отколкото една, две или три компании да покрият разходите за състезанията.

Цолов спечели титлата с рекордните 400 точки.

Всички любители на моторните спортове у нас следят успехите ти, радват се и си мечтаят заедно с теб ти да си първият българин, който да пробие във Ф1. Колко е далече тази мечта в момента?


Това действително ми е мечта и всеки ден правя стъпка напред, за да се доближа до нея. Преди Формула 1 има още две категории - Формула 3 и Формула 2. Състезателите, които спечелят Формула 2 шампионата, получават оферти от няколко отбора във Формула 1. Така, че това е пътят. Дълъг е и трябва да се работи много усилено.


Ти си първият пилот в мениджърската агенция на двукратния световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо. Имате честа комуникация. Кой е най-ценният съвет, който получи от него?


Най-ценният съвет е, че трябва винаги да дадеш всичко от себе си, независимо какво ти предлага колата. Ако не е достатъчно добра и с нея можеш да завършиш пети, ти трябва да направиш всичко възможно да си четвърти. Ако завършиш шести в тази ситуация, означава, че не си дал 100% от себе си.

Българският пилот излиза от болида след поредната победа.

Не говорите толкова за стил на каране, колкото до начин на мислене и подход към състезанията.


Да, защото стил на каране всеки има и това не може да се промени, само може да работиш по него.


Какъв е твоят стил на каране?

Обичам да съм по-чист с волана, да не правя толкова много корекции, да е стабилна задницата, всичко да е под контрол и да е в моите ръце. Но зависи и какви са условията на пистата, на мокро трябва винаги да си по-агресивен с волана.

Какво означава да си по-агресивен, да позволяваш колата да „тръгва“ и да коригираш с волана?


Да, трябва да си много на лимита, понеже нямаш никакъв грип, а когато не държи, трябва да направиш колата да завие, ако не завива, трябва ти с твоите умения да я накараш - да натиснеш газта по-агресивно, да я завъртиш, зависи, има много неща, които може да направиш.

Радост на най-високото стъпало на почетната слълбичка.

Как се справяш със стреса и напрежението преди старт?

Пробвам се да не мисля за него. Като бях в картинг сериите, имах много напрежение. Но вече мисля, че ставам все по-спокоен, има над какво да се работи още, но с всяко състезание нещата се подобряват. Но нямам нещо специално, което да правя. Като загрявам за сесията, си пускам музика преди да се кача в колата. Като цяло се опитвам да не мисля какво ще стане, да не мисля за резултата, защото той ще дойде, ако аз направя това, което трябва. Ако си дал всичко от себе си, няма значение какъв е резултатът - това е още един от съветите, които ми е давал Фернандо.

Как протича един ден на Никола Цолов?


Събуждам се рано, за да пазя режима, който е по време на състезателните уикенди. После тренирам цял ден, започвам от сутрин до обед, след това имам обедна почивка. И следобед продължавам с тренировките до 5-6 часа, прибирам се, почивам, уча и карам на симулатора, за да се подготвя за следващото състезание или тест.


Като казваш, че тренираш, имаш предвид физически тренировки ли?


Да, във фитнеса. Около 2 часа сутрин и 2 часа следобед.


Какви са най-честите упражнения, които правиш?


Всеки ден са различни упражнения, с които се натоварва различна мускулна група. Ако имаш много време до състезанието, се фокусираш да направиш повече мускули, за да си по-силен. Това го правим доста преди състезанието, за да може мускулите да имат време да се възстановят преди старта. Седмица преди тест или състезание, правим по-специфични упражнения, взимам килограми и правя движения, наподобяващи въртенето на волана.

Три пъти звуча българският химн на легендарната писта край Барселона.

А на симулатора колко време прекарваш?

Тренирам на два симулатора. Единият се намира в базата на отбора в Алзира, той е професионален и се ползва час и половина за един два дни. Вкъщи също имам симулатор и там карам колкото искам, обикновено преди да си легна.

Къде живееш?

Тази година във Валенсия, за да съм по-близо до отбова и да се подготвям по-добре. Предишните 2 години в каринга живеехме всяка седмица на различно място спрямо състезанията и тестовете с отбора.

Никола във въздуха след шампионския финал на годината.

Как отпразнува шампионска титла?

След състезанието с отбора и семействито празнувахме и после вечеряхме в ресторант. Следващата седмица празнувах и с приятели.


Ако имаше супер сила, с която можеш да промениш света, какво би искал да направиш, за да живеем в различен и по-добър свят?


Добър въпрос. Бих искал хората да получават достатъчно финанси, когато дават всичко от себе си в работата си, да няма недооценен труд. Друго нещо, което бих искал да променя, е да използваме телефоните си не толкова често, да се срещаме повече и да комуникираме на живо, защото сега има хора, които могат да пишат съобщения, но в комуникация на живо, не те гледат в очите или не могат да се изразяват.

Ти успяваш ли да си далече от своя телефон?


Ако трябва да съм честен, ползвам го много.


За нашите читатели би било интересно да знаят за какво се ползват всички копчета на волана на болида ти, кои бутони използваш най-често.


Най-често ползваме бутона, който е за включване на скорост или връщане на неутрална. Имаме пит лимитър, 60 км в час, има бутон за комуникация с инженера по радиото. Да запалиш колата и да я изгасиш е един и същ бутон. Имаме и врътка за спирачното усилие, колко да е на предните колела и колко на задните. Скоростите се сменят като във Ф1 - с лопатки.

Кой беше най-трудният момент през този сезон?

Мисля, че един от най-трудните моменти беше първото състезание. Бях под сериозно напрежение, защото карах за първа година в категорията, бях много бърз и очакванията към мен бяха много високи. Всички очакваха да спечеля веднага. На първото състезание стартирах от първа позиция, опитах се да направя много добър старт, но вместо това колата изгасна. Трябваше да рестартирам системите и загубих много позиции. За второто състезание ми казаха да съм внимателен. Потеглих внимателно и ме изпревариха много състезатели. Завърших пети. В третото отново бях на полпозишън и си казах, че това е моментът да събера всичко научено през уикенда и успях да спечеля. Върнах се от Португалия с една победа и вече знаех, че не е толкова трудно, колкото изглежда, ако направя нещата както трябва. И оттогава започнах да печеля.





1,082 views0 comments
bottom of page