top of page
  • Writer's pictureЙордан Йочев

Никола Досев: На 4 г. карах кросов мотор в гората

Големите ми мечти не са свързани с моторните спортове


 

Текст и снимки Йордан Йочев


Никола Досев е на 14 години от София. Спечели състезанието по супермото в клас 85 кубика тази неделя във Враца със сериозна преднина пред конкурентите си.

Никола е един от състезателите, осъзнали колко е важно образованието - в седми клас ограничава тренировките с мотора заради матурите.

Днес Досев учи в Националната природо-математическа гимназия в София и смята да продължи образованието си в чужбина. Освен че владее математиката и мотора отлично, той е и републикански шампион по картинг в клас Мини БГ. Започва картинг кариерата си заедно с Никола Цолов и дори успява да го победи в едно състезание.

Здравей, Никола! Може ли да се представиш за нашите читатели – на колко години си, откъде си и как влезе в моторните спортове?


Аз съм Никола Досев на 14 години и карам мотор от много време. Може би откакто бях 4-годишен, тати ме качи на мотор и много ми хареса. От София съм и уча в Националната природо-математическа гимназия.


Какъв беше първият мотор, на който се качи?


Не си спомням - нямаше скорости, но беше много забавно. Ходехме в гората.


Щом сте ходили в гората с него, сигурно е бил кросов мотор?


Да, кросов беше. Ходехме да караме с тати и други приятели.


Качил си се на мотор на 4 г., но първото ти състезание е в било с картинг. Как се появи картингът в твоята кариера?


С картинга започнах от пистата в Ринг мол. Имаше нещо като училище за млади таланти и ни обучаваха. Карахме първо там. В последствие отидохме в Кюстендил - там ни дадоха вече по-бързи картове, състезателни. Оттам се запалих по картинга. Първата година (сезон 2016) бях трети в общото класиране, втората (2017) вече станах шампион. И двете години карах в Мини БГ, най-малкият клас е това, не са толкова мощни двигателите. Само две години карах картинг, след това реших да обърна внимание на моторите.


А вярно ли е, че си се състезавал с Никола Цолов (един от най-успешните млади пилоти, който тази неделя спечели първата си победа в испанската Формула 4)?


Да, ние с него бяхме приятели, много близки. Той беше много по-запален и отдаден от мен. И аз бях запален, но той бе постоянно на пистата, гледаше другите пилоти, а аз играех повече с другите деца, тогава бях по-малък.


Т.е. още от малък Цолов е влагал много енергия в картинг спорта?


Да, докато при мен не беше точно така. С него започнахме по-едно и също време. И двамата бяхме в академията в Ринг мол и карахме в един клас (Мини БГ). Той беше първи. И аз от време на време се опитвах да го побеждавам. На старта ставах първи, но той в последствие ме изпреварваше. Мисля, че само веднъж го победих и завърших състезанието пред него. Той беше по-съсредоточен в целия процес, постоянно стоеше на пистата.

В разговора се включва и таткото на Досев: Броят на тренировките е правопропорционален на успехите, а Цолов много повече караше. На пистата беше много агресивен, не губи нито секунда, веднага атакува. Освен това детето си кара.


Добре, а какво стана с твоята кариера след картинга?


След като карах две години картинг, започнах с мотокрос. Там се справях добре, обаче заради ученето трябваше малко да прекратя тренировките и тогава започнах да изоставам в общото класиране.


В кроса в клас MX65 ли караше?


Да, в този клас бях може би три години. Първата година бях в топ 3, докато после вече повечето случаи бях четвърти-пети, пак влизах в тройката, но по-рядко, защото имаше по-добри състезатели.


И след мотокроса дойде супермотото?


Да, реших да го пробвам. Отново започнах при 65-кубиковите. Тогава все още карах едновременно и мотокрос, и супермото.


Като теглиш чертата – картинг, мотокрос, супермото, кое е най-якото?


Може би супермотото най-много ми харесва, но най-ми допада пистата в Плевен, защото има и скокове, има асфалт, има и черна част, което си е баш супермотото.


За какво мечтаеш оттук нататък, какви са най-големите ти мечти?


Не бих казал, че най-големите ми мечти са в тази област.

Разкажи ми за мечтите ти извън моторните спортове.


Не съм много сигурен за какво точно си мечтая, не съм измислил.


А в училище кой предмет най-много ти върви?


Може би математиката най-много ми върви.


Къде искаш да продължиш образованието си – в чужбина или в България?


По-скоро в чужбина искам да уча. Още не съм си харесал държава.


Пречат ли моторите на училището?


Сега не, по-скоро като бях в седми клас и имаше матури миналата година. Тогава имах по-малко тренировки, защото трябваше да се подготвям, трябваше и на училището да обърна внимание. Но сега в осми клас е по-лежерно, няма толкова изпити, матури и сега повече карам мотор.

Къде тренираш като си от София?


Реално от миналата година не бях карал, защото асфалтът е студен и не държи, не става много за каране. Преди около 3 седмици дойдохме тук за първи път да видим как е пистата и оттогава всяка събота и неделя ходим да се подготвяме. Когато започне сезонът и е топло, тренирам почти всеки уикенд, ако нямам планове с приятели.


Какви планове имате с приятелите обикновено?


Или ходим да играем футбол, или отиваме някъде на кино, забавляваме се.


Някакви хобита извън моторните спортове?


Не се сещам, но имам две котки, за които се грижа вкъщи.


След първия манш, в който Досев победи останалите с убедителна преднина, пак отиваме в бокса, за да го попитаме откъде дойде тази разлика между него и втория състезател.


С какво си по-добър от съперниците си?


Ами не знам. Може би направих по-добър старт от тях. Мисля, че в началото на старта пред другите излезе по-бавен участник, който ги забави.


Голям джентълмен си, тази разлика не идва само от един по-добър старт.


Просто бих казал, че имам повече опит. И по-добър механик (включва се таткото с усмивка, докато работи по мотора).


Втория манш да очакваме ли същия резултат?


Най-вероятно същото ще се случи (прогнозата му се сбъдва).

172 views0 comments

Comments


bottom of page