top of page
  • Writer's pictureЙордан Йочев

Мерцедес 190 - DTM проектът на Юли

Updated: Mar 10, 2023

Автомобилът се развива над 10 години, днес мощността достига почти 500 конски сили

Ако искате бърз, сигурен и лесен за управление Мерцедес, може да си го купите от всяко представителство на марката. Стига „само“ наличностите в сметките ви да са достатъчни. Ако искате Мерцедес за писта, а не за централното парко място пред дискотека, в който да се качвате с доза страх, нужен ви е Юли.

За него и проекта, по който работи над 10 г., разбрахме случайно в края на миналата година. И на 3-и март решихме, че е време да се запознаем с него и колата му на живо.

Юлиян Кьоровски живее в Смолян. Прави впечатление, че сервизът му, в който има коли, части и инструменти за сериозни суми, стои отворен. Уверява ни, че в този град не се краде и личните му коли също стоят отключени. Ние леко му завиждаме, защото преди месец разбиха два автомобила пред блока ни в София, за да им вземат...акумулаторите.

Преди 13-14 години Юли работи в сферата на строителството - гипсокартон, плочки, фини ремонти. Днес има сервиз само за мерцедеси и при него идват клиенти от цяла България. Задълбочените познания за марката придобива, докато работи над своя проект - Мерцедес 190 с 5.5-литров, 8 цилиндров двигател, подсилен с компресорен кит на Klemann. И много още.

Като започнах с тази кола, нямах нито крикове, нито нищо“, разказва Юли, докато обикаляме около колата. Прави впечатление, че е значително по-широка от оригинално 190, защото е използвано дъно от Е-класа AMG – W210. „За да присадиш дъното, цялото се изрязва, трябва да изчислиш къде да го изрежеш, скъсяваш го, след това изрязваш оригиналното. Само черупката е на 190“, описва процесът. Тъй като по това време няма подемник, вдига купето във въздуха с въжета и го закача на анкер - целият съм в белези от заварки, защото трябваше да се науча и да заварявам.

Сменя пода, тъй като иска да използва окачването от Е-класата и да се възползва от факта, че е по-широка. Не иска да отваря колата с фланци, защото смята, че това не е правилният подход. След като вижда, че гумите излизат с по 15 см навън, му идва идеята да я направи на вид като колите от DTM шампионата.

„Да купиш такива оригинални калъпи, няма как. Започнах да отпечатвам снимки на DTM коли, да се уча да работя със смола и стъклопласт, стъпка по стъпка, с глини, с китове, с пяни. Направиш едната страна, но другата, за да я обърнеш обратно огледално, се използват едни специални линийки на Вюрт, които свалят шаблони. Всичко това ми е коствало страшно много време и пари. Неща за колко пари съсипах, да не ти разправям.

Купих за 3-4 хиляди лв. карбон, който се опитах да го правя с вакум инфузии“, разказва за част от трудностите Юли. В крайна сметка цялата предница е отлята от карбон, кевлар и стъклопласт и тежи 20 кг заедно с капака и калниците. Целта на това упражнение е проста - по-малко килограми. Задният панел също е отлят, а всички стъкла без предното са заменени с вералит. Когато стига до ролкейджа, решава да се презастрахова и използва 6-точков от безшевни тръби с дебелина 48 x 3 мм.

Мощността идва от 8-цилиндровия V-образен двигател.

В оригиналния си вид той е 354 к.с., но в даден момент от развитието на колата тези показатели не са достатъчни и Юли монтира компресор кит на Klemann. За него е добавена американска охлаждаща ел. помпа Johnson с капацитет 90 литра в минута с цел входящият въздух в двигателя да не достига стойности над 40 градуса, защото това би довело до загуби в мощността.

Въпреки че налягането от компресора е 0,28 бара, крайният резултат е 470-480 к.с. на двигателя и 650 нютон метра въртящ момент.

Юли решава да я запали. Колата не е изкарвана от сервиза от година и половина, което не пречи по никакъв начин на двигателя да се събуди. Бо, бо, бо, бо.....След няколко минути работа на място й подава газ – следва комбинация от оглушителен рев, тътен, гръм. Космите по ръцете ни настръхват от вълнение.

„Дано не се активират датчиците на противопожарната система“, казва Юли, докато стоим ухилени от кеф, а той продължава да ни разказва.

Тъй като Мерцедес нямат ръчна кутия в серийните си коли, която да издържи на това натоварване, избира да монтира GS6X - 6-степенна, механична от BMW битурбо е60 (по думите му може да издържи до 1000 к.с. натоварване), както и шпер диференциал от BMW. Електрониката е Мега 3, a настройките са правени от Волен Василев.


Може да я караш цял ден на писта, няма да се счупи

Юли, какви са ти плановете за колата тази година.


Тази година всичките ми усилия са насочени към къщата, която строим в Смолян, вероятно до Нова година ще се нанесем в нея. Като приключа там, ще мога да обърна внимание на колата.

Бих се стремил да отида до Гърция да карам, искам да видя в Серес какво ще покаже, според мен ще е доста бърза, но ще иска каране. Всеки път като отида на Калояново и не съм карал една година, до обяд се учa отначало, нямам тракшън и е тегаво да започнеш да й даваш цялата газ.

Кое беше най-трудното в този проект?


Най-трудното е, че няма нищо произведено за този автомобил. За тунинг на Мерцедес няма нищо - няма скоростна кутия ръчна, не можеш да ползваш заводска електроника, дори да има нещо произведено, ще струва безбожни пари. Този кит на Klemann струва 7-8 хиляди евро нов, говорим само за компресора, това е от финансова гледна точка. Другото е, че трябва всичко да си произведеш и направиш сам.

Колко бързо ускорява този автомобил?


За под 5 секунди ускорява като това е с боксуването, но тази кола тръгва от 100 км нагоре. Не мога да кажа какви скорости развива, защото на таблото следя сместта, тя ми е важна, и оборотите.

Компресорен разреден двигател, с който автомобилът може да достигне още по-впечатляващи мощности.

Това ли е финалът на проекта?


По принцип би ме било яд да я срежа тази кола, иначе бих бутнал с 30 см мотора навътре. Ако я започвах сега, щях да я направя с 300 кг по-лека, сега е 1,35 тона, което е страшно много . Тези килограми бих ги спестил от пода и ролкейджовете, но преди 10 г. ме беше страх и се презастраховах. Но е факт, че тази кола отива на Калояново, на 40 градуса, всички други въртят максимум 15 обиколки и излизат да охлаждат, а с тази кола съм правил по 50 обиколки без да спре - никакви проблеми.

Можеш да я караш цял ден без да излезе от пистата, само гориво да й сипваш. Дава 1.05 време на Калояново, говорим със стари гуми, никога не съм си позволявал чисто нови сликове, с нови вероятно 2 секунди надолу. Сега е и с регулируемо по височина и твърдост окачване Profender с Eibach пружини. С него не съм я пробвал още на писта.

Кое ти хареса най-много в Мерцедес?


Здравината на двигателите, това е водещо за мен. Сега бих направил много по-добра кола, ако я започна от нулата, килограмите са най-големите проблеми на мерцедеса и разпределението на масите, позволява да се дръпне моторът назад с 30-40 см. Но сега, ако я започна, цялата кола ще е един ролкейдж и останалото ще е от стъклопласт отлято. Американците правят цяла коруба, която се вдига на панти, там вече може да спестиш много килограми.

Имаше ли някакви проблеми със скоростната кутия на BMW или с диференциала?


Никакви, като има кой да ми изпълнява нещата на CPU-то, няма проблем, много педантичен съм. Каквото и да сме изработили, не съм чупил нищо, не съм чупил мотор досега, а съм карал доста, няма разход на масло, държи 90 градуса температура, може колата да не я изкараш цял ден от пистата, няма да й стане нищо.

Гледам, че в сервиза ти има доста офроуд машини.


Да, този джип е мой (показва Nissan Patrol), залитнах към офроуда, една от идеите ми беше мотора от 190-ката да сложа там, а в нея да монтирам заводски компресорен AMG двигател. Там може да надуваме много, конете могат да станат и 700-800, защото той си е разреден мотор, но да довърша къщата и ще видим. Тогава ще остават и финанси, и време.

Ако можеше да избираш пред Мерцедес GTR или ти да си направиш кола с неограничен бюджет, кое би предпочел?


Не ми е никаква тръпка да карам GTR или друга съвременна кола, ако имам достатъчно пари, бих си направил кола за 100 000 лв., но бих си я направил аз, не бих си купил готова направена, заради тръпката, обичам да правя коли, сега как да ти кажа, които да наказват доста по-скъпи автомобили, над които са мислили инженери, да изляза и да въртя обиколки наравно с GTR и да знам, че аз съм го мислил как да стане.



Кои ремонти при Мерцедес са ти силата, в какво си специализирал по-тясно?


Нямам проблем с нищо, на онзи ML правя двигател, на буса отвън също правя двигател. При ML-а имаме счупени бутала, разтегната верига, основен ремонт му правя. Не обичам да сменям накладки и масла в сервиза, обичам по тежки ремонти, които всички ги избягват. Обичам да направя двигател за повече време, по-отговорно е, затова махнах и работниците, защото ставаха грешки. От 5 години работя сам. Сега всичко минава само през мен и мога да кажа, че за 15 години нямам неоправен автомобил и недоволен клиент. Взимам само Мерцедес, защото тях ги знам, покрай моя проект ги научих.


Текст: Йордан Йочев

Снимки: Габриела Данаилова, личен архив





1,307 views0 comments
bottom of page