top of page
  • Writer's pictureЙордан Йочев

Марк: 4 г. чаках хромираните детайли за мерцедеса

Панчо: Поставянето им беше предизвикателство, защото не пасваха перфектно

Марк Фърт е на 54 г. и е роден в Англия. През 1993 г. работи за най-голямата одиторска компания, но съдбата го изпраща командировка в България и остава да живее у нас в най-бурните години на Прехода. Тук се жени и му се ражда 9-годишният син. Днес Фърт притежава Мерцедес 300 SE от 1966 г. Според английски експерт това е един от най-добре реставрираните модели 300 SE в света. И това съвсем не е случайно, по-различните детайли наистина работят най-добрите студиа и експерти от Германия до Калифорния. Основната работа по боядисването, сглобяването и реставрацията е дело на Панчо Кирилов. Той работи в сервиза ВАС ВАЛ АВТО в столичния кв. "Малашевци". Има няколко подобни проекта зад гърба си, сред които е Фолксваген Т2 пикап, Ситроен от 1948 г., Алфа Ромео GTV 6, мотоциклети и др.



 

Текст: Йордан Йочев

Снимки: Виктор Аракчиев, Панчо Кирилов, Йордан Йочев


Здравей, Марк! От колко време е при теб този страхотен автомобил?

Щастливото семейство на Марк на разходка с колата.

Колата е при мен от януари 2016 година. Купих я от Германия, беше много зле, пребоядисана в черно, предишният собственик много обича черни коли. От нея липсваха много неща, липсваше климатик, броня, фарове, не знаехме дали колата трябва да има климатик. Но като купиш кола разглобена, има голям риск да нямаш всички части. Естествено около 30% ги няма, още 20% бяха толкова зле, че не можеш да ги използваш. И започна голямата борба.


Как се казва моделът?


W112, използва същото купе като w111, но това е с въздушно окачване и по-голям двигател, това са 3000 кубика, 195 конски сили, 6 цилидъра, редови, инжекцион, механичен многоточков инжекцион.

Карал ли си преди това Мерцедес?


Не съм и след това не искам. Просто качеството, всичко е китайско, всичко отива при дяволи, за съжаление (бурен смях).


А други ретро автомобили?


Да, първа кола, която съм карал в живота си, беше Роувър 3500 кубика с 8-цилиндров двигател. Английската кралица е имала 3 такива. Бях на 17 години като го карах.

Първият автомобил, на който се качва Марк.

На 17 години караше кола като на английската кралица, правилно ли те разбирам.


А, така. Това беше на баща ми кола. В Англия, ако започнеш да се учиш да шофираш, може да е с инструктор или с шофьор с минимална възраст 21 години. На 17 г. взех първата временна шофьорска книжка. И след работа тръгвам с баща ми.


Какво те доведе в България?


1993 година работех за най-голямата консултантска одиторска фирма (PWC) и те ме изпратиха в България. Дойдох за месец, беше малко различно от сега. И година след година останах, харесва ми. 2003 се върнах в Англия за 5 години, писна ми от времето и други неща там и пак дойдох в България с една друга фирма да работя тук.

Колко бройки са произведени от този модел Мерцедес?


2419 бройки има произведени. В България знам, че има още два екземпляра, но доколкото ми е известно, не са в движение.


Как се свързаха от немското списание Мерцедес Бенц Класик с теб?

Публикацията за колата на Фърт излиза в юбилейния 20-годишен брой на списанието.

Бях постнал прогреса по колата в Инстаграм и консултантът по история на музея на Мерцедес е видял публикацията. Поиска да му изпратя още снимки. Разбрах, че нямат този модел в музея, имат седан с 4 врати, който е същият двигател обаче вътре нищо общо, стилът няма нищо общо, прилича на такси. Аз с голяма радост му изпратих още снимки. Моделът е произвеждан от 1962 до 1967 година и тази година има 60-годишен юбилей. Списанието също има тази година рожден ден, става на 20 години. Но да изберат точно моята кола за 60-годишнината, за мен това е черешката на тортата. Трудно е Панчо да получи по-висока оценка за страхотната работа, която свърши по тази кола.

Колко струва твоят Мерцедес сега, в това състояние?


Не мога да ти кажа, не ме търсят за продажба. Ако гледаш, има най обикновени за 60-70-80 хиляди евро, но на това ниво направена, е поне двойно.


Какво е чувството като седнеш в нея и запалиш двигателя?


Усещането е невероятно, просто колко хубаво вози. Аз съм карал ягуари, какво ли не, други мерцедеси на приятели, обаче с нея не усещаш пътя, имаш мощност да изпревариш, 195 коня не са малко, да тежи 1.6 тона, но има достатъчно въртящ момент.

В сряда автомобилът беше в сервиза за настройка на горивна помпа.

Кое е най дългото ти пътешествие с нея?


Ходих до град Пещера да видя музея на соц автомобилите за един ден, в чужбина още не съм я изкарвал.


На колко километра е сега?


Сега е на 125 хиляди. От 1966 до 1979 е била в движение и са й навъртели 120-122 хиляди км. Аз нямам документация и сервизна книжка, всичко е изгубено. Нямаше ръжда по нея. Това ми беше идеята, да взема купе без ръжда, защото двигател и скорости може да се оправят, но с ръжда все едно да почнеш да събираш Титаник. Еми, няма край.

Части лесно ли се намериха?


Да, лесно се намериха, но са скъпи, много скъпи. Водна помпа от Мерцедес - даваш 600 евро и изпращат, това братче е престъпление. Един капак за делкото само - 700 евро.


Как я съхраняваш?


Скоро ще купя, как се казва, като бъбъл, система за контролиране на влажността и температурата в гаража. Не са чак толкова скъпи, ако сравняваш с парите, изхвърлени за реставрация. Още 700 евро отгоре, не е без пари, но на колата да бъде осигурено всичко необходимо.

Колко често я караш?


Лятото почти всеки ден, когато мога и нямам ангажименти.


Кое беше най голямото предизвикателство при реставрацията?


Най-трудното беше да намеря оригинален климатик. Ааа, не, още по-трудно да направя хрома да изглежда като нов. В Германия го направиха, но от втори опит. Първият опит не беше успешен, сложили са го във вана да го хромират без да оправят дефектите. Естествено след 50 години има разни дупки, дефекти. Първо го изпратих на фирма в Мюнхен, работили основно за БМВ Класик и аз си казвам добре, в сигурни ръце съм. Ходих до там, всичко беше окей, обаче чаках 2 години, върнаха ми ги лъскави, но с дефектите. Това струваше 7000 евро без да оправят дупките, но аз плащам преди нещата да дойдат тук, върнах им ги, но нищо не могат да напрвят. Аз духам супата.

А след това..


Вальо, собственикът на сервиза, ми каза, че няма жив човек, който може да го направи това. Аз му казах, че съм намерил човек, който направи вълшебни неща.


Как го намери този човек?


Член съм на Мерцедес Бенц клуб в Германия. Там бях споделил, че имам трудности и ми казаха, че има само една фирма, казва се Тобиас Шнайдер, той приема нещата и ги изпраща в различни фирми и така. Аз чакал още две години, взе 15 000 евро обаче сега е както трябва. Ако опитваш да спестиш пари оттук, оттам, не става.

А климатикът?


Климатикът беше изваден, няма го. Даниел Ландрос от Калифорния, има фирма за реставрация на високо ниво, той изпрати климатика - 4000 долара и дойде от Калифорния. След това Стефан Петков от компанията Shen Air Conditions го преинсталира. Единствената оригинална част, която използва, беше конзолата вътре в колата. Всичко е подменено с нови съвременни части. Синът ми казва, че климатикът сега работи по-добре отколкото този в новата тойота на майка му.

Панчо работи от 22 години в сервиза в столичния кв. Малашевци.

Тук в интервюто се включва и Панчо Кирилов, на 48 години, който работи основно по колата и вече има реализирани 7-8 подобни проекта.


Панчо, разкажи за нашите читатели какво си правил по тази кола?


С изключение на двигателя съм я събрал цялата, цялата съм я боядисал. Беше като кокошарник, вътре нямаше седалки, тапицерия, нямаше нищо, отпред и отзад таблото беше разковано, дървените части бяха махнати, вътре нямаше почти нищо, нямаше уплътнения, броните бяха сгрешени, сложени с някакви планки, рязани Бог знае от кой и къде.

В това състояние колата влиза в сервиза през 2016 г.

От предварителния ни разговор разбрах, че е била подготвена за боядисване в Германия?


Да, поради което нямаше ръжда, немците бяха свършили основната работа по купето, тук там имаше дребни неща, но се бяха справили с ръждата. Беше боядисана черна като катафалка, но ние решихме да се направи в оригиналния цвят, който е много по-красив. Оригиналният цвят е номер 178 на Мерцедес, произведен от Глазурит.

Така изглежда на финалната права на реставрацията.

Колко време я прави ти тази кола, за да е в това състояние?


Много време, може би 6 години, откакто я получихме. 2021 г. излезе на пътя. Кожите са обновени, Марк поръча от цял свят да му докарат мостри. Тази кола е правена с кожа от цяло животно, днешните кожи се свалят от животното, щавят се и с щампа се правят еднакви, за да се използва цялата кожа и да не се изхвърля нищо. Някога са се ползвали само части от нея, които са с еднаква структура, основно от гърба. Тази от краката, корема и врата не се е използвала, защото не е еднаква с останалата. Той намери от цели животни, едностранно боядисана с растителни масла, но се оказа, че животните са живели на ниско място, където е имало огради и имаше дефекти, рани по кожата. Затова я върна и намери тази, която е от телета, гледани високо в Алпите. И наш колега кожар претапицира по-голямата част, даже и таблото, което е направено перфектно.

Как се казва тапицерът?


Петър Пенев, тапицира яхти, луксозни автомобили. Той направи тапицирането.


По двигателя правено ли е нещо?


По двигателя нищо не е правено, ние го свалихме, поизчистихме нагнетателната горивна помпа, защото бяха блокирали буталцата, после тази помпа се изпрати преди половин година в Германия при един специалист, който я реновира. Двигателят беше свален от колегите, за да се боядиса коша отново в оригиналния цвят.

Панчо вече познава отлично редкия модел.

Кое беше най голямото предизвикателство за теб?


Поставянето на хромираните части беше голямо предизвикателство. Много от детайлите не бяха перфектно лягащи (пасващи) на колата и се налагаше да се подхожда внимателно, за да не се повредят те или боята. На всеки детайл съм отделял по няколко дни за шлайфане и полиране, след като са били боядисани, затова внимавах много.

Защо се чака 2 години, за да бъдат хромирани, защо е толкова трудно?


Защото са много малко специалистите в Европа и света, които да хромират качествено, като го погледнеш, да е по-хубаво от оригинално. Ние сме получавали оригинални части с дупки по тях по хрома, драскотини, не е хубаво полирано, не е хубаво подготвено, не изглежда красиво.

С електрическия шибидах също беше голямо приключение, на него имаше едно жило и един капак отгоре. И нищо друго, а аз за пръв път се занимавам с такъв шибидах и не знам какво липсва. A то всичко липсваше, грешни уплатнения, ужас беше. Марк започна да търси информация. Същият човек, който изпрати климатика, изпрати и частите за шибидаха.


Колко инвестирахте в тази кола, за да изглежда така?

Марк: Ако публикуваш, няма да ти кажа, защото жена ми ще ме убие (смее се). Експерт от Англия, който оценява автомобили на конкурси, ми каза, че това е един от най-добре реставрираните мерцедеси 300 SE в света. Повечето такива не се възстановяват до това ниво, защото парите, които ще похарчиш, са повече от пазарната стойност на автомобила след това. Можех да спестя средства от хрома, интериора, боята. Но беше реставрирана, за да покажем, че това е възможно, ако забравиш за средстават и се стремиш към най-високите стандарти. Синът ми иска да запази автомобила, така че вероятно ще бъде добра инвестиция след 10 и повече години. Панчо заслужава много медали за това, че се посвети на проекта и не ми каза просто да разкарам тази скрап.

Панчо (вляво) и Марк показват публикацията в списанието Мерцедес Бенц Класик, която е по повод 60 години от създаването на модела.

Сега колата надеждна ли е за дълъг път?


Панчо: След като сме свършили всичко по нея, може да отиде с нея където пожелае. И до Виена може да се разходи.


Виждам, че регистрационния номер е с годината на производство на автомобила, лесно ли се сдоби с него?


Марк: През септември 2021 беше регистрирана, но имах големи проблеми в КАТ. Когато колата е дерегистрирана в Германия през 1979 година законът е бил такъв, че малкият талон се унищожава. И аз съответно имам само големия. В КАТ обаче казват, че щом нямам малкия талон не става. Извадих закона, превеждам на български, показвам го - не, това не ни интересува. Въпреки че им показвам, че по това време при дерегистриране на колата в Германия малкият талон се унищожава - не, това не ни интересува. Аз дори писах до Саaрбрюкен, където колата беше регистрирана за последно, там потвърждават, че малкият талон е взет, една жена внимателно описа всичко, пак на български го превеждам, пак не ги интересува. В Германия потвърдиха, че колата може да се регистрира само с голям талон. Та не ми се говори за КАТ.

Реставрирането на Ситрoен от 1948 година е друг проект, по който е работил Панчо.

Този Фолксваген Т2 също излиза от сервиза в Малашевци.

Освен автомобили Кирилов реставрира и мотоциклети.



944 views0 comments
bottom of page