top of page
  • Writer's pictureЙордан Йочев

"А" категорията не означава, че можеш да караш мотор

Updated: Mar 22, 2022


Най-важното е да не се самозабравяме и да се пазим сами


Състезател за милиони
Mногократният шампион Мартин Чой

 

Автор: Йордан Йочев

Снимка: Lap.bg



Здравей! С идването на лятото традиционно се увеличават и тежките катастрофи с мотористи. Кои са най-честите грешки?


Трудно ми е да отговоря, но вероятно най-голямата грешка е, че много се самозабравят, когато са на мотора. Мотоциклетите в днешно време са изключително силни машини и нещата се случват много бързо. Ситуацията възниква за секунди и участниците в движението не са подготвени.


Кой не е подготвен – шофьорите или мотористите?


И шофьорите, и мотористите не са подготвени. Самият мотоциклет, както казах, е много силен, пристига с висока скорост, не е лесно за водача на лек автомобил, на бус, на камион да види мотоциклет, камо ли да прецени скоростта, с която се движи. Това, което мисля, че е най-важно, е да не се самозабравяме и да се пазим сами себе си, защото няма кой да ни пази.


Ако човек е взел книжка за мотор и иска да се научи да кара на едно добро любителско ниво, какво би му препоръчал?


А категорията не означава, че можеш да караш. Да, имаш някакви умения, съгласен съм, но оттам насетне трябва много практика. Какво бих посъветвал, има страшно много събития, които се организират на самите писти. Там вече могат да се усъвършенстват качествата на мотористите. Аз самият вече няколко години подред заедно с моя генерален спорнсор „Еко България“ правим мото училище, в което обучаваме именно момчета, момичета как да се пазят сами, как да придобият повече опит и да реагират правилно при възникване на ситуация.


По време на любителските карания на писта също стават инциденти, там също ли самочувствието и желание за себедоказване подвежда мотористите?

Вижте, няма лошо да паднеш и няма такива, които не падат. Напротив, трябва да паднеш, за да се научиш. Въпросът е кога, как и защо си паднал. И ние състезателите падаме, въпросът е да си извадиш поуките и да не допускаш повече същата грешка.

Как се готвиш за сезона, как протича един ден на Мартин Чой – всеки ден ли тренираш физически, всеки ден ли караш?

Всеки ден тренирам физически, всеки ден не можем да си позволим да тренираме с мотоциклета, тъй като това е един адски скъп спорт. При мен тренировките са на по-високо ниво и организацията, когато отиваме да тренираме, е много голяма. Не мога да си позволя да тренирам всеки ден, докато физическа подготовка ми е ежедневие. Знаете, че участвам в Световния ендюрънс шампионат благодарение на моите спонсори и през 2019г. И там трябва да си на топ ниво. Този сезон обаче съм изправен пред най-тежката си година. Чисто физически с мотоциклета се чувствам в изключително добра форма, това го показват и времената ми в световшния шампионат, но за сметка на това чак през 2020 г. ще имаме нужното техническо ниво на мотоциклета. Причината е, че машината е създадена 2019 г., нова е, имаме доста проблеми за отстраняване.

В кой аспект от подготовката на мотоциклета изоставате?

Електрониката, там изоставаме, тя е ключовият момент, който хората отстрани не могат да видят. Виждат, че аз се състезавам, колкото мога давам газ, но електрониката за момента не е развита на топ ниво и не ми позволява да използвам потенциала на мотора. Дойдоха такива времена, че и в MotoGP всичко е електроника. Ние не можем да променяме в момента нищо по тракшън и уили контрола. Електрониката, с която разполагаме, е тествана някъде, на някоя писта от някой състезател, който е казал, че там работи, но за състезанията, в които участваме, не пасва.

Тя не може ли да се настройва по твоя стил на каране?

Настройката става с т.нар. калибрейшън кит, който ще е наличен от 2 до 3 месеца. С него вече ние можем да влезем да зададем на мотора по-малко тракшън контрол, по-малко уили контрол. В момента е заключена, ние получаваме един електронен блок и не може да променим нищо.

Той като на стоков мотор ли е?

Не, електронният блок е напълно рейсингов, ние дори не можехме да караме със стандартния, в който все пак можем да играем с настройките. Тук нищо не можем да правим, но мисля, че сме накрая на това изчистване на мотоциклета и се надявам след лятната почивка за първото състезание машината да е готова и да покажа това, което мога. От началото на сезона, аз не съм участвал реално в нито едно състезание. Участвал съм, но не мога да разкрия това, което мога и това скоро ще се види.


С електронния блок, който имаш сега, какъв е проблемът - тракшън контролът се включва прекалено рано ли?


Да, работи повече отколкото трябва. Намесва се навсякъде, под всякакъв ъгъл и ми взима от предимството и аз не мога да използвам силата на мотора. Не ме разбирайте погрешно, говорим за последната една секунда. Като цяло мотоциклетът е уникален и от много години не съм се радвал на такава машина. Малко ни трябва, моторът има огромен потенциал, може да постигне страхони резултати, но трябва време, защото той беше пуснат за продажба в представителствата преди 15-20 дни.


С електроника като твоята ли карат пилотите от Супербайк шампионата?


Не, променена е. Това, което имам аз в момента, е съпорт от „БМВ фектъри“. Но това е една от първите версии на електрониката, която Том Сайкс и Райтербергер са тествали някъде, може би в Испания или Австралия. За момента те имат коренно различна, която ние не можем да вземем за съжаление.


Говориш за проблеми, но на последното състезание на пистата край Долна митрополия феновете видяха сериозна битка между теб и Ангел Караньотов.


Повечето хора не знаят какво се случи на последното състезание, ще се опитам да го обясня. Истината е, че ние бяхме получили втора електроника след Румъния, където видяхме, че имаме много голям проблем. Разликата с Ангел и Мурешан беше над 20 секунди. Каквото и да си говорим, това няма как да стане. След това получихме втора електроника. Тя беше много по-добра от първата, но това не беше достатъчно. Не успяхме да я пробваме преди Плевен никъде, тъй като аз бях в Германия на пистата Ошерслебен, където имахме кръг от световния шампионат. Отидохме директно на Плевен. Там тренировките са три, едната свободна е 15 минути. Има две квалификации по 20 минути, което означава, че ние не познаваме мотора. Имаме много настройки да направим и за тези три тренировки не знаехме дали губим от половин до една секунда от електроника или губим от геометрията и сетъпа на мотора.

Как се ориентира в тази ситуация в коя посока да тръгнете?


В неделята по време на уормъпа като натиснах наистина да държа състезателно темпо, бях секунда по-бавен. Тогава аз лично взех решение цялата електроника да се върне и да караме с тази, с която моторът излиза от магазина. Тук искам да благодаря на своя механик, той показа страхотен професионализъм и за около 2 часа и половина смени абсолютно цялата електроника. Рейсинг електрониката не е само електронния блок, тук са кабели за газ, шифтър, табло, всичко трябва да се смени, за да заработи мотора. Стоковата електроника не я бяхме тествали. На състезанието излязох и за моя радост моторът вървеше както искам, нямаше прекъсване от тракшън и уили. Да една идея е по-слаб е, но не губих от тези две неща и резъултатът беше налице. Поведох състезанието от самото начало, контролирах до го момента, в който в един от изкуствените шикани си ударих крака и ми хвръкна десния слайдер. Тези, които са запознати с мото спорта, знаят, че няма как да караш без слайдери. Щастлив съм, защото досега не ми се беше случвало това и успях да контролирам състезанието до предпоследната обиколка, когато Ангел успя да ме изпревари. Очаквах да го направи много по-рано. На десните завои не си допирах коляното. Ако това не се беше случило, можехме да сме с половин до 1 секунда по-бързи, но станалото - станало.


На читателите мотористи би им било любопитно дали използваш задна спирачка.


Да, аз съм от състезателите, които я използват, леко, не силно, но обичам да спирам с нея в началния етап.


В редица мото школи, подготвящи състезатели, преподават на учениците си, че предната спирачка трябва да се държи до средата на завоя, след което да се подаде газта без да има интервал между тях, това ли е тайната?

Това е истина. Като върнеш газта, натискаш спирачка. В момента, в който я освободиш, трябва да подхванеш газта, за да може мотоциклетът да застане по-ниско до земята и да е подготвен в обороти. Така се правят по-бързите времена, което не е лесно.


Колко титли имаш?


24 шампионски титли. Скоро си смених мястото, където бягха всички награди, мисля, че са малко над 300 купи и около 200 медала.

Къде си ги изложил?

Държа ги вкъщи, в една голяма стая, направена само за тях. Наксоро ги преместих, защото вече нямаше място. Надявам се да имам още много, защото истината е, че се чувствам по-бърз и физически подготвен от всякога. Всеки ден тренирам по 2,30 часа физически.

Колко комплекта гуми изразходваш на сезон?


Нека ги кажем така - между 8 и 10 комплекта на състезане. Под 7 комплекта не падаме. На всяко излизане слагаме нови. Това е 1000-кубиков мотоциклет, който не търпи да правиш компромис откъм гуми. Колкото и да ми се иска да мога да излизам по 2-3 пъти с един комплект, не мога да си го позволя, защото щетите после са несравними.


Автор: Йордан Йочев

Снимка: Lap.bg


Интервюто е публикувано във вестник Телеграф на 4 юли 2019 г.



19 views0 comments
bottom of page