top of page
  • Writer's pictureYordan Yochev

Качих се на мотор, за да изляза от стандартното ежедневие

Не си поставям за цел да съм шампион, а да владея мотоциклета

По образование тя е треньор по специалността Автомобилен и мотоциклетен спорт. Дълги години Габриела Мартинова е гимнастичката на тати. Преди три години застава на стартовата решетка в дисциплината хард ендуро клас Жени и прави пълен сезон. Печели последните два старта в Горна малина и Банско и в момента е водач в класирането. Извън трасетата разработва бранд за луксозно дамско бельо, водач е на ендуро турове за чужденци, гмурка се, кара ски, сноуборд и уейкборд. 

Текст: Йордан Йочев

Снимки: Яна Станчева, личен архив, Йордан Йочев


Здравей, Габи! Кой те запали по моторите?


Баща ми е състезател по мотокрос и ендуро, от малки сме по пистите и въпреки това, дълги години бях гимнастичката на тати, а моята сестра близначка - мотористката. В последните години започнах да изпитвам нужда да изляза извън стандартното ежедневие.

Габи прелита над едно от препятствията на трасето в Банско.

От колко време се състезаваш?


Преди три години започна моята състезателна кариера - тогава участвах за първи път изцяло във всички състезания. Имах доста тренировки извън стартовете и придобих качества, които ми помогнаха ендурото да се превърне от нещо трудно и мъчително, в нещо приятно за мен.


Спомняш ли си първото качване на мотор и как би го описала?


Първите ми няколко самостоятелни качвания не завършваха както очаквах (смее се), а с произшествия, така че може би не искам да си спомням много за тях.

За трети път снимам ендуро и виждам, че е доста трудно - участниците падат, трябва сами да си вдигат моторите в гората, никой не може да им помага. Ти колко падания имаш средно на едно състезание?


От нула до много пъти се случва да падна. На тренировка се пада по-често, защото експериментираш неща, за да ги тренираш и усъвършенстваш. По време на състезание в гората, ако се случи нещо с техниката или с теб, по-трудно биха могли да ти помогнат. Така че се стремя да карам сигурно и да завърша.


Коя ти е била най-страшната и рискова ситуация, която си имала досега за тези 3 години откакто се състезаваш?


На всяко състезание има такива моменти, които спират дъха ти, водят до уплах. В момента не го усещаш, но може би малко по-късно вечерта, по време на сън се усещам как подскачам.


Най-тежкото падане?


Преди да се науча да карам, бях паднала доста тежко. Имах спукан шиен прешлен, отлепена ключица ... и още много, но нека да не плашим аудиторията.

Габи е водач на ендуро турове, които използва и като тренировка за състезанията.

Трудностите са важни, защото са част от процеса на израстване. Не те ли стреснаха тези травми?


Напрoтив, амбицираха ме да се науча и да не ми се случва това повече. С всяко падане се стремя да изчистя грешки, да стана по-добра, за да може следващия път да не падам. Това съм се стремяла винаги, никога не съм си поставяла за цел да бъда шампион или много добра, винаги съм искала просто да владея мотоциклета до такава степен, че да преминавам през различни терени и това да ми доставя удоволствие. Да видя красиви гледки, красиви места, да се изморя и да се заредя с положителна енергия.


За какво мечтаеш?


За най-обикновени неща. Всичко, което бихме пожелали, е тук, около нас, ние само трябва да станем и да си го вземем. Харесвам нещата, които правя, когато имам време, така че - мечтая за свобода и по-често да сме усмихнати.

Пресича като победител финала на затвореното трасе в Банско.

Каза, че сестра ти кара мотор преди теб – какъв тип мотор кара тя и ходите ли понякога да тренирате заедно или просто да се возите с моторите в гората.


Сестра ми е много здраво момиче, от нея имам да уча! В Ендуро шампионата се състезаваше за БМВ с 450 4т. - яка работа. Изисква се доста сила да управляваш такава техника. Вече не кара мотор, но заедно ходим на ски, караме сноуборд, уейкборд, гмуркаме се лятото по гръцките острови …

Габи по време на един от ендуро туровете, за организацията на които помага.

С какво се занимаваш сега?


От много години разработвам моден бранд в България - марка луксозно дамско бельо - Anabel Arto. Изцяло женски екип сме, така че е абсолютно реципрочно на моторите и доста дамско.

Със сестра ми също работим заедно - преди повече от 8 години тя създаде Top Enduro Bulgaria – фирма, организираща ендуро турове, основно насочена към чужденци. Провеждаме от кратки еднодневни уроци и карания до няколко дневни приключения.

Това, което напоследък в свободното си време правя с много желание, е да й помагам в цялостната организация, както и да бъда гид (водач) на групите, което пък на мен ми служи за тренировка. По образование съм треньор - авто и мото спорт. Моя мечта е да обърна внимание на развитието на дамското ендуро в България и бъдещите ни състезателки.

Габи има сестра близначка - Биляна, която първа тръгва по стъпките на тати.

На кое място си в момента в класирането на ендуро шампионата и колко състезания имаш през сезона?


До тук за мен изминаха 4 състезания, по календар остават още 2 -

Алба Дамасцена и Кирково.

За момента водя в класирането, но имам много добра конкуренция в лицето на Петя Якова. Теована Станчева е изключително енергична и с много хъс за победа. Също така се появи нов състезател - Синтия Цолова, която дава доста добра заявка със своето участие…

Габи (вдясно) заедно с Петя Якова преди старта.

Какво би казала на дамите, които обмислят да се качат да карат мотор и за коя грешка би ги посъветвала да внимават най-много?


Харесва ми, че в българското ендуро започва да се усеща все по-голям интерес от страна на дамите. Надявам се тази тенденция да се запази и в следващите сезони зрителите да могат да се радват на по-голямо участие в женския клас. При нас винаги е интересно по много причини.

Имам много съвети, които бих могла да дам на всички дами, които тепърва искат да се развиват. Не трябва да се прибързва, всяко нещо си идва с времето, като се започне от техниката - (правилния избор на мотоциклет). Следва постепенното придобиване и надграждане на умения.

Много е важно кой и как ви трениранира и насърчава! Това е дълга тема на разговор, може би в следващ такъв.

Габи Мартинова по време на общата снимка след края на състезанието в Банско.986 views0 comments

Comments


bottom of page