top of page
  • Writer's pictureЙордан Йочев

На мото събор при - 10 градуса

Четирима българи тръгват за Elephant Rally в Германия

Мото събор през зимата със спане на палатка в баварската гора при очаквани температури от минус 10 градуса. На това приключение тръгват четирима българи. Иван, Хяца, Венци и Нико ще потеглят на 24 януари за събитието, което се организира до немския град Пасау и събира мото ентусиасти от цяла Европа. Трима от мотористите ще изминат разстоянието от близо 1500 км в посока с малки хонди (110 и 125 кубика), защото са по-удобни за пътуване при зимни условия, докато Венци ще пътува с чопър Ямаха Райдър 1900. Срещаме се с част от пътешествениците, за да разберем как протича подготовката за нетипичното пътуване с мотоциклети.

Георги Пенков-Хяца притежава три мотоциклета BMW и една Honda Super Cub.

Иван, Хяца и Венци са от Ловеч и от години мечтаят да посетят зимния събор. „Отдавна ми се ходи, но не исках да тръгвам сам, защото е опасно през зимата, ако е лято - не ме бърка“, казва Георги Пенков, когото всички познават като Хяца. Той е един от най-известните и колоритни мотористи в Ловеч. Не помни откъде е дошла страстта му към мотоциклетите. „Просто от 10-годишен карам и не съм спирал“, разказва Хяца, докато вдишва дима от цигарата. Почитател е на BMW и притежава три модела - K 100, K 1200 GT и R 1200 GS. Първите два са модифицирани да се движат на газ. Разстоянието до Германия ще измине с четвъртия си мотоциклет - Honda Super Cub. Това е машина със 125-кубиков двигател, 4 скорости и крачен съединител като на Ява.

Иван пътува с Хяца още от 2008 г., когато взима книжката си за мотоциклет.

Със същата машина ще пътува и Иван Дочовски, който е добър приятел на Хяца. Двамата живеят в един квартал и често са заедно на път още от 2008 г., когато Ванката взима книжка. През август 2022 г. двамата пътуват с малките хонди до мото събора в Херцег Нови в Черна гора. „Рядко се случва да съм свободен през януари, но тази година така се получи. Бях гледал преди снимки от събора в интернет и през септември като свършиха всички пътешествия, го решихме“, спомня си Иван. Третият приключенец в групата - Венци, се интересува от зимната среща на мотористи още от 2014 г. „Гледах клипчета, интервюта, коментари, още тогава си казах, че тези са луди за връзване, същите като мен и един ден ще е готино да се посети“. В края на 2022 г. мислел да зазимява мотора, когато Ванката му се обадил - какво ще зазимяваш, айде с нас. „Не бях сигурен, защото имах други планове и разходи, но дойде новата година и си казах - веднъж се живее“.

Венци е почитател на мотоциклетите тип чопър.

Нико, четвъртият в групата, е от Варна и заради работата си има възможност да кара основно през зимата. Видял публикация на Ванката във Фейсбук група за мотористи пътешественици и решил да се присъедини.

За да се справи със зимните условия, всеки от групата се е подготвил със сериозно облекло и някои модификации по моторa. Ванката ще е с термобельо, кожен панталон и върху него още един текстилен. Нагоре ще облече термоблуза и две текстилни якета едно върху друго.

Част от багажа за пътуването е натоварен на мотора на Ванката.

Допълнително е монтирал подгревни ръчки на хондата, както и калъфи на ръкохватките. Казва, че голям проблем е потенето на визьора на каската, но и затова има решение. „Мажеш слюдата с крем за бръснене Каро и чакаш да изсъхне. След това чистиш с хартия до блясък и си готов“, споделя опита си.

Ванката е решил проблема с изпотяването на визьора през зимата с крем за бръснене Каро.

Хяца пробвал да намери зимни гуми, но нямало необходимите размери за малките хонди. „Поръчал съм едни Континентал, не са зимни, но гледам, че имат хубава шарка. Ще взема и свински опашки, ако се наложи, ще ги слагам и ще станат като вериги. Като бях по-малък, карах едно МЗ и съм слагал вериги от колело. Спадам гумата и слагам 9 парчета. Върши работа, но докато няма асфалт. Излезеш ли на асфалт, за 15 км къса веригите“.

Хяца се качва на мотор, когато е на 10 г. и оттогава не е слизал.

Казва, че снегът не е проблем, а дъждът или мокрият сняг, защото тогава пътят не се вижда. Хяца също е сложил подгрев на ръчките, както и голяма слюда на хондата, за да го предпазва от вятъра. Поръчал неопренов екип за ски скокове втора употреба, който обаче не му станал. Затова ще разчита на текстилен панталон, върху който ще облече кожен гащеризон. Най-отдолу ще е с класическите от едно време „наполеонки“.

За студа в палатката е взел спиртник, който ще остави запален през нощта - като котлонче е, но със спирт. Оставям го да работи и му доливам. Венци се е оборудвал с газова печка за палатката, която е с флакони като дезодоранти. Върху сламата в палатката ще сложи надуваем дюшек, като си е взел и зимен спален чувал. Екипировката за пътуването ще бъде дебели скиорски чорапи, термобельо, скиорски панталон, който е ветроустойчив, блуза, яке, което също издържа на ветрове. Отгоре още едно скиорски яке, а върху него кожения елек. Подготвил се е с ръкавици - дебели зимни и още едни гумени, дъждобран, защото на места прогнозата е за дъжд, както и голямо боне, което стига до гърдите.

Венци ще измине разстоянието до Германия и обратно със своята Ямаха Райдър с 1900-кубиков двигател.

„Нямам слюда на чопъра, изцяло на вятъра съм. Искам да им покажа и на тях, и на моите приятели, че с един най-обикновен шосеен мотор може да се стигне. Свински опашки съм взел. Има едни текстилни вериги, които се слагат, мислех такива да си купя, но си казах, че свинските опашки са по-подходящи, защото могат да понесат асфалта, докато текстилното се къса. Вериги за мотор така и не намерих“, разказа Венци.

Досега не е спал на палатка при подобни условия, каквито се очакват в планината - спаният ми чувал го дават за минус 4 градуса комфорт, но издържа и до минус 10 градуса. За Венци подобни приключения с мотора са неговият вид бягство от ежедневието. "Вибрациите, миризмите, паля, разпъвам палатката в планината и се чувствам жив. И ме кефи по такива пътувания, че срещам много хора, казвам си, че аз съм луд, но някои са много по-луди от мен"

През август 2022 г. Хяца и Ванката отиват на събор в Черна гора с малките хонди.

Ванката също вижда смисъла в пътуванията и постоянно е в процес на планиране. За сегашното снегът не го плаши и смята, че дори да завали, няма да натрупа, защото пътищата в чужбина се чистят. „Ние планираме да минем през Сърбия, Унгария, по националните пътища, после има един вариант през Австрия, но там ще са големи снегове заради планината. И ще минем най-вероятно през Словакия и на Бърно, хващаме наляво и там имаме само един проход около стотина километра с планински пътища“, очертава плана Иван.

Спането по пътя ще е в хотели, но за момента не са запазвали нищо предварително, защото не знаят колко километра ще могат да минават на ден и дали метеорологичните условия няма да ги възпрепятстват. Затова ще се избира на момента. „Там на събора се очаква минус 10 градуса в събота до максимални минус 5, а за неделя прогнозата е минус 5 и снеговалеж. По прогноза сняг ще вали още от събота вечерта“, разказа Ванката. Той вече е събрал част от багажа, лъснал е хондата, монтирал е нови гуми Michelin City Pro и е готов за приключението.


Организира се от 1956 година

Мото съборът Elephant rally или Elefantentreffen в буквален превод означава среща на слоновете. Събитието се провежда от 1956 година през зимата. Тази година датите са от 27 до 29 януари (ако има ентусиасти след прочитането на текста, все още разполагат с време да се включат).

Едно от условията е посетителите да са с мотоциклети, одобрени за придвижване по пътната мрежа. На сайта си организаторите посочват, че мероприятието е без аналог и всеки моторист трябва поне веднъж в живота си да го преживее.

От снимки в различни публикации се виждат елхи, украсени с празни бирени бутилки, печене на прасе, както и море от палатки.

Пред 2020 и 2021 година съборът не се провежда заради извънредните Ковид мерки, но тази година мотористи от цяла Европа отново стягат машините си за приключението.

„За този събор се събират една седмица по-рано в Нюрнберг на един къмпинг. И после оттам тръгват с конвой от полиция до мястото, където се прави събора. Ние директно отиваме към Пасау“, разказа Иван Дочовски. Входът за събора е 40 евро.



Забавните приключенски неволи на Ванката и Хяца


Ванката: Имахме една много смешна случка през 2009 година с Хяца. Тръгваме си от мото събор в Бакаджика и той казва - трябва да минем през бензиностанция да заредим, защото нямам газ. Освен това точно преди да тръгнем акумулаторът му беше заминал. Беше взел кабели, за да му подава някой ток. Потегляме ние, тогава тъкмо бяха отворили магистралата от Бургас към Стара Загора и никъде няма бензиностанция. Ние объркахме пътя и се качихме точно на магистралата. Караме, караме и на Хаця му свърши газта, свърши му и бензинът и изгасна.

И освен това и ток няма. Намираме се на магистралата в аварийната лента, какво да правим. Аз съм с Ява 350, той е с Honda CX500 на газ. Между другото с нея има 120 000 км само на газ. Та мислехме да източим малко от моя бензин, но той е много ниско октанов и не става от неговия мотор. Накрая извадихме въже, хванах го за фара отпред, вързах за моя багажник и така се теглихме до Нова Загора с 80 км, това е едно от най-големите ни приключения. В Нова Загора вече зареди и бензин, и газ.


Венци: Няма невъзможни неща


Животът на Венци коренно се променя през 2012 г., когато при инцидент губи едното си око. След това го уволняват от армията и мечтата за кариера на военен приключва. „Сега всичките ми приятели се чудят как тръгвам изобщо като виждам само с едното око. Като съм с мотора това не ми пречи, настроил съм си огледалата. Мога да се въртя“. Днес Венци е сменил попрището, работи в ай ти сферата и е започнал от нулата.

Шегува се, че сутрин, ако пие ром, не е пияница, а пират. И живее по-активно от всякога, защото още по-силно вярва, че няма невъзможни неща.


Текст: Йордан Йочев

Снимки: Авторът, Александър Келнер, личен архив, www.adventurebikerider.com, Фейсбук групата Elefantentreffen



599 views0 comments
bottom of page