top of page
  • Writer's pictureЙордан Йочев

Любомир Гърков: Победих с опит и постоянство

Занимавам се с картинг професионално, докато останалите пилоти не участват във всяко състезание и са тук да се забавляват


 

Текст и снимки: ЙОРДАН ЙОЧЕВ



Любомир Гърков е на 19 години от Пловдив. Спечели без конкуренция състезанието Пролетна купа Хасково в най-високия клас KZ, като затвори повечето от състезателите с обиколка. Разговаряме с него в събота след победата му и във втория манш, при който пилотите караха пистата в обратна посока.


Здравей и честита победа! Може ли да се представиш за нашите читатели – на колко години си, откъде си и от колко време се занимаваш с картинг?


С картинг се занимавам от около 10 години. Мисля, че това ще ми е десети сезон. Аз съм на 19, скоро ще навърша 20. От Пловдив съм, там започнах да карам. Първите ми състезания не бяха на професионално ниво, с ренталски картове - съвсем любителски. Оттам нещата се запалиха, започнахме да се състезаваме и да преминаваме през категориите нагоре.


Какви успехи имаш дотук?


Не съм сигурен, че си спомням всичките през годините. Имам две шампионски титли – в KZ и Rotax, вицешампион съм на Румъния, в румънския шампионат съм завършвал и трети. Един-два пъти съм бил вицешампион на България.


Днес разликата между теб и останалите състезатели беше сериозна, затвори доста от тях с обиколки, в кои елементи от пилотирането беше по-добър?


Може би в постоянството на каране – имам предвид чисто като тренировки. Аз карам от доста време, докато повечето хора тук не карат във всяко едно състезание. Те идват да се забавляват, един вид малко по-любителски, докато аз се занимавам професионално.

Любо заедно със своя баща-механик преди старта.

Какви са целите през тази година?


Винаги най-доброто, шампионска титла. Ще участвам във всички състезания.


С какъв двигател и шаси ще се състезаваш?


Шасито ми е CRG Road Label, а двигателят ми е TM R1.


Как се справяте с финансовата страна на спорта?


При мен няма спонсори - бих желал да се намерят. До момента с родителите ми успяваме да бутаме, но виж колко картове са тук днес. По принцип един механик трябва да работи само по един карт, докато баща ми в момента работи по пет машини. От всичките взимаме някакъв наем, за да може с парите да издържаме моята кариера.


На 19 години си, учиш или работиш?


Тази година ще съм студент първи курс в НСА, ще уча автомобилизъм.

129 views0 comments
bottom of page